sâmbătă, 27 noiembrie 2010

O disputa veche: OpenOffice vs Microsoft Office

OpenOffice si Microsoft Office reprezinta cei doi mari "jucatori" de pe piata in momentul de fata cand vine vorba de utilitare de birou.
OpenOffice e creat si mentinut de Sun Microsistems (in ultima perioada Oracle a preluat stacheta) iar celalalt, cum spune si numele, de catre Microsoft.
Principala diferenta intre ele e de ordine filozofica.OpenOffice e opensource si gratuit, Sun Microsistems si comunitatea OpenOffice, au creat pachetul pentru binele utilizatorilor de calculatoare, ca si in cazul os-ului Linux.Pe de alta parte Microsoft are intentii complet comerciale.Au facut programul pentru bani si in fiecare an repeta schema.

Desi nu-i nimic in neregula cu acest aspect, conteaza pentru consumatorul final, chiar si pentru o afacere.Costurile tind sa fie mari in cazul ofertei comerciale.Pentru o licenta de Microsoft Office standard edition costul e de 1.821,77 RON per utilizator, iar versiunea full adica Microsoft Office Professional Plus este de 2.921,66 RON.Si asta doar pentru un singur computer.Desi exista posibilitatea de reduceri, per total se ajunge la o investitie destul de mare.

La prima vedere, amandoua pachetele office arata la fel.
OpenOffice e mai simplu la aspect, interfata e mai intuitiva, dar nu are "bombonelele" si "zanganelele" caracteristice unui soft menit sa te atraga in febra cumparaturilor.

Oferta e in felul urmator:

Word din MSOffice - Writer in OpenOffice
Excel din MSOffice - SpreadSheet in OpenOffice
PowerPoint din MSOffice - Presentation in OpenOffice
Paint din MSOffice - Draw in OpenOffice
Acess din MSOffice - Database in OpenOffice

Microsoft Office mai are Publisher si Groove care te ajuta sa faci flyere si carti de vizita, sau sa distribui imagini intre programe.

OpenOffice este in momentul de fata singurul pachet office care adera la standardele impuse de International Organisation of Standardisation, ceea ce ar insemna ca trebuie sa citeasca formatele altor programe si sa salveze un format citibil de catre celelalte programe.
Asta scoate in evidenta alta diferenta intre pachete.OpenOffice deschide,modifica si salveaza celelalte documente insa Microsoft Office nici macar nu vrea sa ia in considerare formatele opensource de document. Asta ar fi o problema in cazul unei companii care lucreaza pe mai multe platforme deodata.

OpenOffice are tot ce-ti trebuie daca ai nevoie de functiile de baza, si in ultima vreme au extins posibilitatile mult peste pachetul Microsoft. Nu arata atat de frumos la interfata si nu are Publisher, dar asta nu inseamna ca nu poti face acelasi lucru si nu are nici-o problema de integrare in OS.Il poti rula pe oricare din sistemele de operare actuale si il poti distribui nelimitat, oricui.

Nu exista cine stie ce suport tehnic, in cazul in care ceva nu merge, dar nici nu are nevoie, pentru ca in general lucrurile merg fara probleme. Nu primeste multe update-uri de securitate pentru ca nu are nevoie de ele, pentru ca se afla si se repara dinainte de un release major.
Nu te innebuneste cu baloane de "register", nu-ti cere bani si nici nu trimite informatii personale pentru statistici.

Am deschis in OpenOffice 3.2 tot felul de documente salvate in Microsoft Office 2007 si in afara de fonturi care sunt logic diferite si cateva tabele care isi pierd cateodata aliniamentul, n-am avut probleme.
Faza cu fonturile am rezolvat-o simplu: copy/paste toate fonturile din c:/windows/fonts in /home/user/.fonts si gata. Am tras putin de tabele si s-a rezolvat si asta.
Clip-art-urile sa fie sanatoase ca se pot lua de pe net cu tona, gratuit!

In concluzie depinde ce vrei sa faci un pachet office.
Daca nu te deranjeaza sa dai bani, te simti in regula cu un nume cunoscut si-ti place sa stresezi suportul tehnic la telefon, Microsoft Office e pentru tine.
Daca esti o fire mai libertina, nu te deranjeaza sa ai o interfata simplista dar care are tot ce vrei, iti place ideea de opensource si gratuit, OpenOffice e pentru tine.

Share this on: Share On Facebook ! Add To Del.icio.us ! Share On Digg ! Share On StumbleUpon ! Blog Feed !