sâmbătă, 27 noiembrie 2010

Designer si grafician cu linux?

Cam da.
E de mult si e destul de dragut pachetul de programe.
Va aduceti aminte de Corel Xara? Alternativa opensource e Inkscape!
Cand vine vorba de design vectorial 2D, pentru sa zicem, bannere si panouri publicitare, autocolante, diverse flyere, desen stilizat, etc., inkscape-ul te ajuta la nevoie.
Daca il combini si cu Gimp (un fel de Photoshop, mai mult PainShopPro...) te scoti moca la licente daca ai o mica afacere.
Dar nu asta e ideea, dragut e faptul ca se invata relativ usor si are cam tot ce ai nevoie.
De remarcat e functia Trace Bitmap, cu ajutorul careia poti sa transformi in vectorial (suprafete stilizate) fotografii normale.
Foarte util pentru a crea logo-uri de firma sau de eveniment.Practic nu mai stai sa desenezi din memorie, iei o imagine de pe Google Images, ii dai trace si dupa aia o modifici din curbe pana ajungi la ce rezultat vrei.
M-a impresionat profund faptul ca poti face umbre, degradeuri de culoare, contururi, operatii booleene cu obiectele gen ADD, SUBSTRACT, INTERSECT, etc., organizat pe layere, editare la nivel de curbe si vectori... ceea ce reprezinta exact ce ai nevoie sa faci de la cel mai simplu la cel mai elaborat proiect.
Am testat si pe windows... numai ca se misca execrabil fata de originalul din linux, ciudat, sa fie intentionata faza? :)

In alta ordine de idei, GIMP e inclus de cand instalezi linux-ul si stie mult mai multe formate decat Photoshop, culmea.
Intradevar, daca esti "photoshopist" o sa te uiti stramb cand il deschizi prima data!
Dupa ceva timp o sa obsevi ca nu-ti lipseste mai nimic din el, in afara de cateva functii automatizate ce abia au aparut in ultimele CS-uri si fara de care te descurci oricum daca esti profesionist si nu judeci un program dupa incapacitatile tale creative.

Eu consider Gimp ca fiind la nivelul unui Photoshop CS2 deci nu e foarte rau.
Important e ca se poate, si o sa se poata din ce in ce mai multe, pe masura ce trece timpul.
Am inteles ca urmatoarea versiune pe care o s-o scoata astia in curand o sa ne surprinda foarte placut.
Abia astept, sincer!

Share this on: Share On Facebook ! Add To Del.icio.us ! Share On Digg ! Share On StumbleUpon ! Blog Feed !

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu